Polyester beplating panelen
Door in een vroeg stadium van het ontwerptraject van de simulator met de klant mee te denken over de vormgeving en productie van de polyester buitenbeplating konden wij onnodig lange lead time en hoge kosten tot een minimum beperken. Het ontwerpen van producten in glasvezelversterkt polyester biedt de klant tevens veel vrijheid in zijn vormgeving en tegelijkertijd een goede prijs- kwaliteitsverhouding tijdens de productie.
Wij hebben het volledige ontwerptraject van de simulator vormgeving verzorgd. Van eerste schets ideeën, 3D ontwerp, mastermodellen, productiemallen tot aan de productie. Over de afgelopen jaren hebben wij van o.a. dit type simulator en van de Boeing 737 en Airbus A320/A330 zo’n 50 stuks geproduceerd.
Binnen de simulator branche vervaardigen wij naast de polyester buitenbeplating ook onderdelen voor simulatie platformen voor o.a. auto’s, gevechtshelikopters en F16 schietstoelen.
Het ontwerpen en produceren in polyester biedt een aantal eigenschappen die bijdragen tot kwalitatief uitstekende producten. Hierdoor zie je polyester steeds vaker terug in de industrie en gaan meer en meer productontwerpers, architecten en ingenieurs met dit materiaal aan de slag.
Onderstaand treft u een aantal van deze eigenschappen van polyester;
– Het is licht en sterk.
– Elektrisch- en thermisch isolerend.
– Geleid geen stroom of warmte.
– Corrosie- en chemisch resistent.
– Bestand tegen: weersomstandigheden, temperatuurschommelingen, zuren, basen.
– Lage uitzettingscoëfficiënt.
– Niet magnetisch.
– Onderhoudsarm.
– Vrijheid in vormgeving.
– Hoge slagvastheid.
– Op kleur leverbaar.
– UV bestendig.
– Zeer lange levensduur.
– Goede prijs- kwaliteitsverhouding.
Bij deze techniek wordt een enkelvoudige open mal gebruikt. Op de mal worden eerst een lossingmiddel en een gelcoat aangebracht. Deze gelcoat (vezelloos) is een harslaag die de kleur aan het product geeft en zorgt voor een mooi en glad oppervlak. Daarnaast beschermt de gelcoat tegen UVstraling en beschadigingen. Het vezelpakket wordt nu laag voor laag handmatig in de mal gelegd. Met een spuitpistool of roller wordt elke laag vezels bevochtigd met hars. De hars is van tevoren gemengd. Door het toevoegen van versnellers en vertragers is de verwerkingstijd van de hars (geltijd) vrij nauwkeurig te sturen. Een belangrijke stap in het proces is het ontluchten, want luchtinsluitsels verzwakken het product. Het verdrijven van de lucht kan met speciale rollers.
Voordelen!
De investeringen voor handlamineren zijn laag, er is slechts een enkelvoudige (houten of kunststof) mal nodig en eenvoudig handgereedschap. Door het handmatig inleggen van de vezels is de richting ervan te bepalen. Verder zijn met deze techniek zeer grote producten mogelijk.